Rodinný foodblog o vaření
Táta Vaří

Crêpes Suzette

  • Příprava: 45 min
  • Vaření: 45 min
  • Obtížnost: Snadné

Crêpes Suzette je klasika mezi francouzskými dezerty. Jedná se o palačinky s omáčkou z karamelu, pomerančové šťávy a kůry, flambované na pomerančovém likéru (Grand Marnier nebo Cointreau). Za jedinečnou chutí je kombinace karamelové omáčky (sladko), pomerančové šťávy (kyselo) a pomerančové kůry (hořko). Zkuste palačinky jinak a zkuste je doma udělat s dětmi. Uvidíte, že si tenhle dezert zamilujete.

Crêpes Suzette

Ingredience:

Crêpes Suzette

  • 100 g másla
  • 100 g třtinového cukru
  • 150 ml čerstvé pomerančové šťávy
  • 2 lžičky strouhané pomerančové kůry
  • 1 lžička jemně strouhané citronové kůry
  • 3 lžíce pomerančového likéru (Grand Marnier, Cointreau)
  • 2 lžíce koňaku na flambování

Těsto na francouzské palačinky (crêpes)

  • 250 g hladké mouky
  • 4 vejce
  • 0.5 l mléka
  • špetka soli
  • 2 lžíce cukru
  • 50 g rozpuštěného másla
vytisknout

Stejně jako většina klasických pokrmů, mají i Crepês Suzette svůj příběh. I když v tomto případě je verzí vzniku několik. Můžete si vybrat, kterou verzi máte nejraději :)

Verze pomocného číšníka

(Life A La Henri – Being The Memories of Henri Charpentier, by Henri Charpentier and Boyden Sparkes, The Modern Library, New York, 2001)

Jedna verze se opírá o tvrzení, že palačinka Crêpe Suzette vznikla díky omylu čtrnáctiletého pomocného číšníka Henriho Charpentiera, a to v roce 1895 během praxe v Café de Paris v Monte Carlu. Mladík právě připravoval dezert pro prince z Walesu, budoucího krále Spojeného království Velké Británie a Irska a britských dominií, Eduarda VII., mezi jehož hosty nechyběla ani krásná dívka jménem Suzette.

Byla to náhodaPracoval jsem zrovna u chafing dish, když najednou nečekaně vzplál likér. Myslel jsem, že jídlo bylo zničeno. Princ a jeho přátelé čekali, začal souboj s časem! Ochutnal jsem to tedy. Zjistil jsem, že se jedná o nejlahodnější sladkou směs, kterou jsem kdy požil. Jsem o tom dodnes přesvědčen. Nehoda s plamenem byla přesně tím, co bylo potřeba k tomu, aby bylo docíleno tak jedinečné chuti,“ zavzpomínal Henri.

„Princ snědl palačinku vidličkou, ale používal přitom také lžíci na zbývající sirup. Zeptal se mě, jak se jmenuje ta dobrota, kterou právě dojedl. Řekl jsem mu, že se jednalo o Crêpes Princesse. Došlo mu, že to byl kompliment směřovaný na něj. Protestoval však s předstíranou zuřivostí, že je tam přítomna dáma. Ona byla ve střehu, postavila se a rukama roztáhla svoji sukni do stran a vysekla princi poklonu. „Můžete,“ řekla Jeho Výsost, „přejmenovat Crêpes Princesse na Crêpes Suzette?“ Tak se zrodila a zároveň byla pokřtěna tato cukrovinka unikátní chuti. Druhý den jsem od prince dostal dárek – zdobený prsten, Panama klobouk a hůl.

Tento příběh vyprávěl Charpentier ve své biografii nazvané Life à la Henri. Ta se ovšem později dostala do rozporu s Larousse Gastronomique, encyklopedií o francouzské gastronomii. Podle ní byl Charpentier údajně příliš mladý na to, aby obsluhoval prince Eduarda namísto vrchního číšníka.

Verze inspirace herečkou

Další verze tvrdí, že jídlo bylo pojmenováno podle francouzské herečky Suzanne Reichenbergové (1853-1924), která se prezentovala pod uměleckým jménem Suzette. V roce 1897 se herečka objevila ve věhlasném pařížském divadle Comédie Française v roli služky, která na pódiu servírovala palačinky. Ty připravoval Monsieur Joseph, vlastník restaurantu Marivaux. Aby upoutal pozornost publika, rozhodl se, že je bude flambovat. Joseph se následně stal ředitelem restaurantu Paillard v Paříži a později hotelu Savoy v Londýně.

V roce 1896 Oscar Tschirky publikoval recept pod názvem Pancakes, Casino Style. Ten obsahoval veškeré ingredience, také postup přípravy byl totožný, chybělo však závěrečné flambování. Slavný francouzský šéfkuchař, restauratér a autor kuchařek Georges Auguste Escoffier popsal Crêpes Suzette v anglické verzi své knihy Guide Culinaire v roce 1907 stejným způsobem, rovněž vypustil závěrečné flambování. Pokrm je již od roku 1898 specialitou francouzské restaurace Marie’s.

Postup

 

Promíchejte v salátové míse prosátou mouku, cukr a sůl. Udělejte doprostřed mouky důlek, vyklepněte vejce a promíchejte. Pomalu přilévejte vlažné mléko, míchejte, a nakonec přidejte rozpuštěné máslo. Palčinky nalévejte na pánev džbánkem nebo naběračkou s hubičkou, opékejte na suché středně rozpálené pánvi.

Připravte si pomerančový karamel: Mírně zahřejte pánev nebo širší hrnec a nechte v něm rozpustit máslo spolu s cukrem. Jakmile se cukr začne rozpouštět, počkejte a nechte směs plně zkaramelizovat. Můžete občas promíchat. Karamel se nesmí připálit, zhořkl by : pokud by se k tomu blížilo, ochlaďte karamel ihned trochou pomerančové šťávy. Když je cukr zkaramelizován, vlijte pomerančovou šťávu, přidejte strouhanou kůru a nechte ještě zhruba čtyři minuty provářet a nechat omáčku zhoustnout. Přilijte alkohol, pár vteřin prohřejte a snižte plamen. 
Do karamelu vložte 4 palačinky složené do šátečků a pomocí vidličky je v něm pěkně vykoupejte. Pokud chcete flambovat, alkohol prohřejte zvlášť v naběračce, nakloňte k plynu, nechte zapálit a polijte hořící směsí omáčku s palačinkami. Podávejte s opečenými mandlemi, lístky máty a pomerančovými segmenty.

Klíčová slova:

Podle chodu:

O mně

Petr Březina

Vaření je moje láska už od dětství. Někdy když mi bylo pět jsem udělal své první palačinky - spíš takové frisbee disky, strašně tlusté a tvrdé. To mi nebránilo pokračovat dál. Rýžový nákyp, žemlovka, taštičky s povidly a strouhankou - vařil jsem jídla co jsem miloval. Dnes bych chtěl poděkovat rodičům za trpělivost a za to, že mé tehdejší výtvory jedli :)

Více o mně